Succesverhalen

Voor MCN-directeur Jeannette Verbaast gaat niets boven persoonlijke ontwikkeling

Het zelfstandig uitvoeren van WTB-montage-, installatie- en lasprojecten binnen een breed scala aan industrieën. Dat is waar het Culemborgse bedrijf MCN zich op richt. Zowel in de buitendienst als in de compleet uitgeruste metaalbewerkingsplaats van ca. 500 m. Om de kennis en vaardigheden van haar medewerkers naar een nog hoger niveau te tillen, schakelde directrice Jeannette Verbaast Leve(n)lang Gelders Vakmanschap in. ‘Een provinciaal initiatief dat ik iedere technische werkgever aan kan raden.”

“Naast mijn rol als directeur van MCN ben ik onder andere ook actief als bestuurslid van VNO-NCW Rivierenland. Ik beheer er - samen met twee andere ondernemers/bestuursleden - de portefeuille Arbeidsmarkt en Onderwijs. Op de Nieuwjaarsreceptie van die organisatie begin 2019 sprak ik verbindingscoach Jan Heeres van Leve(n)lang Gelders Vakmanschap. Omdat we als VNO-NCW een van de partijen zijn die Gelders Vakmanschap verbindt, vroeg ik hem eens te kijken naar scholingsmogelijkheden voor mijn personeel bij MCN en de ZZP-ers die wij inschakelen.”

‘Totaal ontzorgd door de verbindingscoach’

“Vanaf dat moment ervoer ik als ondernemer de kracht van Gelders Vakmanschap. Als verbindingscoach ontzorgde Jan mij totaal. Mogelijke opleidingen, subsidies en regelingen; ik ontving een helder overzicht van alle opties. Die besprak ik met mijn werknemers en ZZP-ers. Uiteindelijk viel de keuze op de Basistraining Koeltechniek. Ze installeerden de koelinstallaties wel, maar deze training verbreedde ook hun kennis over hoe deze installaties echt werkten. Dat zorgde voor motivatie.”

‘Maatwerk in eigen bedrijf’

“Een ding gaven mijn mannen me wel mee: na een lange werkdag hadden ze geen zin om nog een uur in de auto te rijden op weg naar de opleidingslocatie. In overleg met Jan vonden we daar ook een oplossing voor. Leve(n)lang Gelders Vakmanschap creëerde maatwerk voor ons en zorgde dat we de training gewoon in eigen huis konden geven. Omdat ik een gemêleerde groep wilde hebben, benaderde ik mijn netwerk ook of ze hun medewerkers konden interesseren. Zo ontstond er een mooi gezelschap van tien personen.”

‘Boost voor eigenwaarde personeel’

“Uiteindelijk slaagden er negen personen. En dat succespercentage was vooral te danken aan het afstemmen van het niveau van de training op de cursisten. Een jaar eerder had ik andere personeelsleden al eens een cursus elektrotechniek aangeboden. Die werkte alleen maar demotiverend, omdat het trainingsniveau te hoog lag. Nu kreeg het zelfvertrouwen van alle deelnemers wél een flinke boost. Een deel van de geslaagden waren jongens die ooit school zonder diploma verlieten. Omdat ze niet in de wieg waren gelegd voor studieboeken en met hun handen wilden werken. Dat ze nu dit papiertje haalden, verhoogde duidelijk hun eigenwaarde.”

‘Werkgever heeft ook menselijke taak’

“Als werkgever vind ik dat mooi om te zien. Ik vind dat ik ook een menselijke taak heb. Daarom is voor mij persoonlijke ontwikkeling belangrijker dan winst maken. Dat is ook de reden dat ik Leve(n)lang Gelders Vakmanschap bij iedereen aan kan raden. Je kunt je medewerkers gesubsidieerde opleiding bieden in eigen achtertuin. Makkelijker kan niet! Toch merk ik bij collega-ondernemers soms terughoudendheid. Omdat ze bang zijn, dat personeel hun bedrijf mogelijk ontstijgt. Maar hoe mooi is het dat jij daar als werkgever een bijdrage aan geleverd hebt! En bovendien heb je er een ambassadeur voor het leven bij.”

“Zo’n ambassadeur ben ik graag voor Leve(n)lang Gelders Vakmanschap. Daarom stel ik mijn bedrijf binnenkort beschikbaar SamSam uit Nijmegen. Zij geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op re-integratie met een lascursus. Vanuit mijn rol bij VNO-NCW gaat mijn interesse enorm uit naar initiatieven als deze. Om daar een bijdrage aan te leveren, is prachtig. Want zoals gezegd: er gaat voor mij niets boven persoonlijke ontwikkeling.”

Nieuws en succesverhalen Blijf op de hoogte

Open Inloop NewTechPark, Bouw & Techniek
Nieuws

Open Inloop NewTechPark, Bouw & Techniek

Woensdag 24 april, open inloop: Ontdek nieuwe mogelijkheden in de bouw en techniek! Kom langs op Newtechpark in Apeldoorn. Laat je informeren over carrièrekansen en opleidingen!

'Ook voor vrouwen is er een baan in de techniek die past!'
Nieuws

'Ook voor vrouwen is er een baan in de techniek die past!'

Veel jonge meiden kiezen niet voor de techniek omdat hun vriendinnen dit ook niet doen, terwijl ze veel beter passen in de techniek! Op de VHTO Girlsday '24 enthousiasmeren we uw meiden!

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023
Nieuws

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023

Online bijeenkomst informatie hybride techniekopleider 1 juni 2023 van 11.00-12.00 uur

Tap eens uit een ander vaatje

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Gelderland