Succesverhalen

Suzanne interviewt scholingsdeelnemers Eric Mulder en Gordon van de Graaf.

Suzanne schrijft; Goede vrijdag, 19 april 2019. Ik ben op deze zonnige dag welkom bij het opleidingscentrum Verder in Techniek in Doetinchem. Daar ontmoet ik Eric Mulder en Gordon van de Graaf. Zij sluiten vandaag hun 8-weekse opleidingstraject af als CNC Operator. De vrouw van Gordon sluit ook aan bij het gesprek. Zij is aanwezig omdat familie natuurlijk welkom is tijdens de diploma uitreiking. Daarnaast viert Eric vandaag zijn 57e verjaardag. Dat vieren we met koffie en lekkere soesjes tijdens ons interview.

Door hoe ze met elkaar omgaan, zie je dat ze de afgelopen weken niet alleen technische kennis aan deze opleiding hebben overgehouden. ‘Ed en Willem Bever’ of ‘Fokke en Sukke’ worden deze twee mannen ook wel genoemd in de groep. En dit zeggen ze allebei met een hele grote glimlach.

Op woensdag 27 februari zijn de heren begonnen bij Verder in Techniek in Doetinchem aan de opleiding CNC Operator.

Gordon kwam in contact met Verder in Techniek via een speeddate van het UWV op zijn allereerste uitkeringsdag. Na een pittige tijd waarin hij zijn baan verloor als leidinggevende in de tapijtindustrie kwam, was hij aan het onderzoeken of een carrièreswitch richting Jeugdzorg iets voor hem zou kunnen zijn. Na goed doorlopen snuffelstages bij meerdere zorgboerderijen, een aantal gesprekken en een speeddate om nog meer informatie te krijgen over zijn kansen in deze arbeidsmarkt heeft hij uiteindelijk de conclusie getrokken dat vanwege de vele deeltijdcontracten en het op dat moment niet beschikbaar hebben van een plek voor een BBL-opleiding zijn kansen niet groot genoeg waren.

Wel wilde hij nog naar een banenmarkt van zorgaanbieders op 1 februari, zijn eerste uitkeringsdag. Daar raakte Gordon in gesprek met iemand van het werkgeversservicepunt voor technische beroepen. Gordon was zeer geïnteresseerd temeer omdat het kansrijke beroepen zijn. Alles kwam in een stroomversnelling en voor hij het wist, kon hij terecht bij Verder in Techniek. Na een assessment bleek hij geschikt om te starten met de opleiding.

Bij Eric liep het anders. Hij kwam vanwege omstandigheden terug naar Nederland vanuit het buitenland. ‘Wat ga je dan doen?’ vroeg hij zichzelf af. Al gauw merkte hij dat er kansen waren als vrachtwagenchauffeur. Daar was hij al mee bezig (ook met de cursus Code95) toen hij informatie tegenkwam van Verder in Techniek. Hij liet zijn gegevens achter op de website van Verder in Techniek en voor hij het wist, werd hij gebeld en kon hij komen voor een afspraak. En ook Eric kwam goed door het assessment.

Het was voor beide wel erg wennen om weer in de schoolbanken te zitten. Vooral de eerste week met alleen maar theorie. Eric had er wel moeite mee maar als zijn ogen wat dicht begonnen te vallen dan kreeg hij een elleboogje van Gordon om wakker te blijven. Zo hebben we elkaar wel geholpen door de 8 weken heen. Dat hebben we met elkaar en met de andere deelnemers toch maar mooi samen gedaan.

En met de docenten natuurlijk! Want zonder hun enthousiasme en passie voor het vak waren we niet zo diep gegaan. Iedereen werd met de dag enthousiaster. En soms gingen we zelfs in de pauze door omdat we dan zo lekker bezig waren. Dan zaten we met onze boterham achter de computer.

Ze vinden het ongelofelijk dat ze in 8 weken tijd zoveel hebben geleerd. Dat hadden ze in het begin niet durven denken. ‘Toen we begonnen, wisten we nog niets van staal. Na een week stonden we al achter een machine. Maar goed, na deze 8 weken hebben we een goede basis aan kennis, toch is het net zoals het halen van je rijbewijs. Je leert het daarna pas echt in de praktijk. Het principe blijft hetzelfde, maar de bediening is overal anders. Ik ga met vertrouwen hier weg, maar zeker niet met arrogantie.’ vertelt Gordon.

Ik vraag de vrouw van Gordon of zij een verschil zag ontstaan tijdens het traject. ‘Allereerst ben ik heel blij want hij is positief verandert gedurende de opleiding maar het verlangt wel wat van de thuissituatie. Toen we wisten dat hij 8 weken elke dag in opleiding zou zijn, hebben we met elkaar de agenda doorgenomen. Wat konden we in die periode schrappen en waar moest ik bijvoorbeeld een snipperdag nemen om er voor de kinderen te kunnen zijn. De kinderen zijn volledig bij het proces betrokken. Zij hebben ook wat extra taken gedaan in bijvoorbeeld het huishouden. Zo kon Gordon de focus houden op de opleiding. En het is mooi om te zien hoe enthousiast hij nu is over het werk en hoe blij hij er nu bij zit.’

Vandaag sluiten ze 8 weken af met z’n zevenen. Eigenlijk waren ze daar de dag ervoor al mee gestart, de dag van het telefoontje met examenuitslag. En of ze nou wel of niet geslaagd waren, ze gingen met elkaar borrelen bij Café De Tol, bekend als dé plek van de band Normaal. Gelukkig was iedereen geslaagd, dus we hebben dat goed gevierd. Vandaag gaan ze het wat rustiger aan doen met borrelen, geven ze direct aan.

‘Het is mooi hoe je dan met elkaar zo’n tijd beleefd. Een hele diverse groep van mensen, tussen de 20 en 60 jaar oud. Woonachtig van Zwolle tot Zeeuws Vlaanderen. Ieder met een andere achtergrond, leraar, verzekeringswereld, onze eigen achtergrond. Die diversiteit is ook leerzaam want die kom je in de praktijk ook tegen. Maar het is vooral bijzonder hoe je zo betrokken en hecht met elkaar raakt, dat is echt mooi.’ Gordon noemt het een unieke kans die hij gekregen heeft. Een hele nieuwe stap waarna je nog zoveel meer kan leren. De opleidingsvoucher van Gelders Vakmanschap ondersteunt dit. Het maakt het aantrekkelijker voor degene die het gaat doen maar zeker ook voor een mogelijk nieuwe werkgever die moet bijdragen in de opleidingskosten.

Gordon gaat werken bij Copal Handling Systems (ontwikkelt en produceert containerstrip- en palletiseersystemen voor het ergonomisch containers ontladen) in ’s-Heerenberg en heeft daar enorm veel zin in. In de eerste contacten heeft het bedrijf aangegeven dat ze niet zomaar iedereen aannemen vanwege de tekorten. Ze hebben wel bepaalde voorwaarden voor wat betreft inzet, kennis en kwaliteit. Tevens zijn al diverse andere technische opleidingen en cursussen genoemd die

wellicht iets voor Gordon zouden kunnen zijn in de toekomst. Een hele mooie nieuwe uitdaging in een voor mij volledig nieuwe bedrijfstak!

Voor nu heeft Gordon helemaal los gelaten dat er voor hem een toekomst is weggelegd in de Jeugdzorg. Het zal altijd wel zijn belangstelling blijven houden dus ik maak van de gelegenheid gebruik en promoot natuurlijk meteen de mogelijkheden van de docentenpool binnen de technische branche. Je weet immers maar nooit hoe werken in de techniek en een wens om iets te kunnen betekenen voor de jeugd ooit samen kunnen komen….

Eric gaat na het Paasweekend starten bij Mogema (hightech expert in lassen, verspanen en vacuümtechnologie en specialist in engineering en assemblage) in ’t Harde. Een ontzettend mooie uitdaging in een hightech bedrijf. Later hoor ik tijdens de diploma-uitreiking van de directeur van Verder in Techniek dat velen daar graag ooit willen werken. Eric mag er direct na deze omscholing al starten en is daar heel blij mee.

Beiden krijgen dus direct terug dat ze gewild zijn. ‘Zo zie je dat leeftijd echt geen rol hoeft te spelen.’ geeft Gordon aan. ‘Als je wilt, kan alles!’ En als ik vraag: ‘Zien jullie je dit doen tot jullie pensioen?’, klinkt er een duidelijke ‘JA’ en ‘minstens tot mijn pensioen’!

Hier vind je meer informatie over Verder in Techniek

Nieuws en succesverhalen Blijf op de hoogte

1.000ste ontwikkelingsvergoeding van Gelders Vakmanschap uitgereikt
Nieuws

1.000ste ontwikkelingsvergoeding van Gelders Vakmanschap uitgereikt

De 1000ste vergoeding voor Rick Zwagerman, werkzaam bij Berendsen van Geemen in Arnhem

Voor MCN-directeur Jeannette Verbaast gaat niets boven persoonlijke ontwikkeling
Succesverhalen

Voor MCN-directeur Jeannette Verbaast gaat niets boven persoonlijke ontwikkeling

Om de kennis en vaardigheden van haar medewerkers naar een nog hoger niveau te tillen, schakelde directrice Jeannette Verbaast Leve(n)lang Gelders Vakmanschap in.

‘Soms heb je gewoon even een zetje nodig.’
Succesverhalen

‘Soms heb je gewoon even een zetje nodig.’

een mooi succesverhaal hoe een werknemer een geweldige ontwikkeling doormaakt met behulp van OOMT en zijn werkgever en daarmee zijn leven veranderde.

Tap eens uit een ander vaatje

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Gelderland

Tip een ander over deze website