Succesverhalen

Robin Gerritsen werkzaam bij Wila

​Robin heeft tijdens Gelders Vakmanschap 1 een voucher aangevraagd voor Solidworks basistraining bij Cad2M. Met de motivatie om zichzelf verder te ontwikkelen, zodat hij zo breed mogelijk ingezet kon worden bij WILA. Tijdens Gelders Vakmanschap 2.0 is er een aanvraag gedaan voor een schakelprogramma Frezen bij STODT. Dit als voorbereiding op een BBL-traject bij STODT voor Allround Verspaner. Ik was erg benieuwd wat er ondertussen voor Robin veranderd was.

Wat levert de investering nou op?

Robin is 7 jaar werkzaam bij WILA. Ondertussen is hij van werkplek veranderd. Hij heeft hiervoor 6 jaar op de slijpafdeling gewerkt. Hier heeft hij de nodige kennis vergaard. En hij vond het tijd om zichzelf verder te ontwikkelen. ‘Tekenen leek me wel mooi, dat had ik al eens gezien, toen ik een halve dag met een collega mee mocht kijken.’ Dit had hij op eigen initiatief aangevraagd tijdens een gesprek met zijn leidinggevende. Hij was nieuwsgierig naar wat er nog meer mogelijk was aan werk. Dat wordt ook gestimuleerd. En zo ging hij aan de slag met SolidWorks tijdens een 4-daagse opleiding. Zo kreeg hij er feeling mee en de basis onder de knie. Hij vond het erg leuk om hiermee bezig te zijn.

Een maand op proef

In september 2019 kwam de functie als CAM-Engineer beschikbaar, hier heeft Robin op gesolliciteerd en is toen aangenomen op basis van een proefmaand.

Eind 2019 heeft hij deze maand een inwerktraject doorlopen. Met als doel om te kijken of het van beide kanten wat leek. Dat was gelukkig zo. En terwijl deze nieuwe functie voor hem beschikbaar werd, ging hij eerst van januari tot begin maart op reis naar Nieuw-Zeeland. Een bijzonder mooie reis die hij samen met zijn vriendin heeft mogen maken. Gelukkig waren ze wel net voor de coronamaatregelen weer terug in Nederland.

De proefmaand had Robin wel in zijn achterhoofd, maar na zo’n reis ben je nagenoeg alles vergeten. Dus Robin kon weer van 0 beginnen. Gelukkig heeft hij veel hulp mogen ervaren van zijn andere collega’s. Ze zijn met z’n 12-en op de afdeling. Sommigen zitten al 25 jaar in het vak. Er is veel kennis aanwezig en je mag alles vragen. ‘Dat is fijn, want ik sta echt nog aan het begin’, aldus Robin.

Hoe gaat het nu? werken en leren

Hij zit nu 8 maanden in deze functie, en merkt dat hij is gegroeid. Ook mede door school valt alles steeds meer op z’n plek. Robin kan zaken oppakken en begrijpt steeds meer zaken. School en werk vullen elkaar aan. In begin was het wel wennen. Robin had nog helemaal geen freeservaring. Nu gaat het steeds beter, je denkt door de opleiding ook anders na, je kijkt ook anders naar zaken. Het schakelprogramma duurt 10 weken. Daarna gaan ze verder in de 1-jarige BBL opleiding bij STODT.

In de huidige opleidingsgroep zitten ze met 6 personen. Donderdag is de opleidingsdag, waarbij ze starten om 13.30 tot 16.30 uur met de theorie. Daarna hebben ze tot 20.30 uur praktijkles. Het is een hele diverse groep. De deelnemers komen uit het hele land. STODT staat voor deze opleiding goed aangeschreven. Robin rijdt met Arnel naar school. Onderweg praten ze ook wel bepaalde punten door. Daarnaast is er ook ruimte voor andere onderwerpen.

Hoe ziet Robin de toekomst? Eerst wil hij zich focussen op lange delen. Van daaruit wil hij misschien wel meer leren. ‘Maar ik wil eerst alles goed begrijpen, dan kan je pas verder gaan.’

Leercultuur bij WILA

‘Vanuit zowel het verhaal van jou als Arnel hoor ik echt dat WILA een open cultuur heeft op gebied van ontwikkeling.’ ‘Dat klopt zeker.’, beaamt Robin. ‘En ze zeggen ook, domme vragen bestaan niet.’ Ook als staat dit nergens vastgelegd, het is een ongeschreven regel die iedereen toepast. Je ziet het bij alle collega’s. Robin merkt op dat hij dit ook nog meer ziet nu hij op kantoor zit.

In de Blikvanger, een boekje van WILA wat iedereen per post ontvangt, wordt het ook gedeeld, wie wat heeft gedaan qua ontwikkeling. In gesprek met de leidinggevende is er ook veel aandacht voor kennis verbreden. Wat vind je echt leuk om te doen, wat zijn jouw interesses? Je mag je kennis verbreden. Dat willen ze ook, zodat je op meerdere plekken inzetbaar bent.

Ik vroeg Robin hoe hij bij WILA terecht is gekomen. Hij heeft niet direct voor dit vak gekozen. Hij is gestart met economie. Maar dat paste niet bij hem en heeft hij de overstap gemaakt naar brood- en banketbakker. Daarna is hij ook nog bij een houtzagerij aan de slag geweest.

Hij was al wel bekend met de metaalbewerking. Zijn vader werkte bij Urenco in Almelo. In de tijd van de recessie, zag zijn vader een bord bij Wila met vacatures. Robin had al affiniteit met het werk, deed ook al veel met de laptop. En WILA zag het potentieel. Na een toelatingstest voor ruimtelijk inzicht gaven ze hem een kans. ‘Het vertrouwen voelde ik heel erg. Dan durf je er wel voor te gaan. En dat wil je dan natuurlijk ook niet beschamen!’

5 ploegendienst

Robin werkte eerst in de 3-ploegen, daarna 5-ploegen. Nu zit hij 5 dagen in dagdienst. ‘Hoe is dat voor jou?’ Het voelt veel beter, hij voelt zich scherper, slaapt ook beter. Meerdere dagen is hij na het werk een half uur tot een uur met school bezig. Hij zit echt op de goede plek. De dagen vliegen voorbij, school is leuk.

Zijn vriendin moest wel even wennen aan het feit dat Robin nu in het weekend vrij is, normaal moest Robin een deel van het weekend werken. Robin spreekt graag met vrienden af, om te sporten, spelletjes te doen of samen de kroeg in te gaan (al is dat nu wat lastig in coronatijd). Dit doet hij in de avond of in het weekend. Daar heeft en maakt hij ook genoeg tijd voor.

Welke tip wil jij werkenden, werkzoekenden of werkgevers meegeven?

Wat ik belangrijk vind voor een functie op kantoor, is dat ik eerst wel op de werkvloer mee wil draaien. Ervaring opdoen, veel verhalen horen, verschillende afdelingen zien. Dat maakt het makkelijker om zaken terug te koppelen, zien hoe e.e.a. loopt. Je kan je werk beter in de praktijk brengen. En speelt er iets, loop ik er heen. Ik houd graag het contact met de mensen hierover.

Daarnaast is het goed om te blijven leren, indien het mogelijk is. Het is goed om open te staan voor nieuwe uitdagingen. Je bent nooit te oud om te leren. Dit geldt voor zowel de werkgever als werknemer natuurlijk.

Voor de werkgevers: zorg dat je de mensen ziet en daarbij denkt: ‘Dit kan wel eens goed komen.’

Maak ruimte om elke 3-4 maand te evalueren, om te kijken waar iemand staat en hoe iemand zich ontwikkelt. Neem hierin ook mee wat de collega’s zien. Mijn leidinggevende checkt het ook bij de collega’s. Dit zie ik niet als klikken over iemand. Het is fijn om open en eerlijk te zijn, om op deze manier te werken aan mijn ontwikkeling. Dit geldt ook voor mezelf als werknemer. Ik moet ook aangeven hoe het gaat en waar ik tegenaan loop.

Nieuws en succesverhalen Blijf op de hoogte

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023
Nieuws

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023

Online bijeenkomst informatie hybride techniekopleider 1 juni 2023 van 11.00-12.00 uur

Gelders Vakmanschap ondertekent steunverklaring Human Capital Akkoord 2023-2026
Nieuws

Gelders Vakmanschap ondertekent steunverklaring Human Capital Akkoord 2023-2026

Ondertekening Human Capital Akkoord Groene Metropool Regio

Ondersteuning voor versterken leercultuur werkgevers Gelderland
Nieuws

Ondersteuning voor versterken leercultuur werkgevers Gelderland

Ondersteuning voor versterken leercultuur werkgevers Gelderland

Tap eens uit een ander vaatje

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Gelderland