Succesverhalen

'Gewoon' Verder in techniek

Op het moment dat bekend werd dat wij –verbindingscoaches- geen bedrijven meer konden bezoeken door de coronacrisis, was het voor ons ook zoeken naar wat onze bijdrage kon zijn. Dit ook omdat onze projectopdracht ‘het stimuleren van leercultuur en ontwikkeling binnen MKB en kleine bedrijven’ is. Eerst hebben we een pas op de plaats gemaakt, want het was zeker niet de tijd om mensen te overvragen met telefoontjes e.d. Deze tijd vroeg al genoeg van iedereen. De overlevingsstand stond bij velen aan.

In de weken erna hebben we vooral contact gezocht met onderwijsinstellingen. Wat gebeurt er op het moment en wat verwachten jullie in de komende tijd? We weten allemaal dat er genoeg uitdagingen waren en nu nog steeds zijn binnen het reguliere onderwijs. Het gaat hierbij om de invulling van het online lesgeven tot aan de vraag of de leerlingen wel examen kunnen doen dit jaar en de instroom voor het nieuwe schooljaar.

Ook voor de praktijkopleiders waren er genoeg uitdagingen. Hoe geef je vorm aan onderwijs als je te maken hebt met veel praktijklessen? En wat doe je met een doelgroep die zich niet helemaal thuis voelt in e-learning?

Vanuit Gelders Vakmanschap willen we samen kijken naar wat er wel aan opleiding en ontwikkeling aangeboden kan worden, bijvoorbeeld aan medewerkers van bedrijven die thuis komen te zitten of tijd over hebben. Dit kan nu het geval zijn, maar ook in de toekomst.

Zo belde ik ook met Peter Holtslag van Verder in Techniek. Vorig jaar reed ik namelijk nog op Goede Vrijdag naar Verder in Techniek voor een feestelijke diploma-uitreiking van een groep zij-instromers, o.a. Eric Mulder en Gordon van de Graaf, waar ik over heb geschreven op de website. Het zal nu vast een stuk stiller zijn op hun opleidingscentrum in Doetinchem.

“Hallo Suzanne! Het is wel allemaal anders dan normaal op het moment, maar we gaan gewoon door hoor.”, was het eerste wat Peter mij kon melden. De energie was duidelijk voelbaar door de telefoon. Net zoals al het andere onderwijs was het even zoeken naar de vorm, maar als snel kon de huidige opleidingsgroep verder aan de slag. De studenten kregen een lespakket thuis. Eerst werd de theorie gegeven. Dit door middel van online lessen, online modules, gecombineerd met 1:1 telefoon- en video-gesprekken. Vanwege de intensiviteit werd dit in verschillende blokken gedurende de dag gepland, afwisselend in groeps- en individuele sessies.

Een leuke bijkomstigheid hierbij is dat mensen die zich normaal gesproken een beetje stil houden en de vragen door de medestudenten laten stellen, nu veel meer in de interactie waren met de docent. En dus ook zelf vragen moesten gaan stellen. Deze vorm van les brengt voor hen ook een mooie ontwikkeling met zich mee. En dit is ook echt te zien in de leercurve die ze persoonlijk maken. Dus deze situatie had ook zeker voordelen.

De praktijklessen moesten natuurlijk ook anders ingericht worden. Maar met een goede planning was het toch mogelijk dat iedereen evenveel les kreeg als normaal. Iedereen kreeg hierbij 1:1 les in de werkplaats van Verder in Techniek.

Door deze manier van omdenken en samen intensief werken aan een strakke planning kon iedereen op de oorspronkelijke einddatum, 24 april, de opleiding afronden met goed resultaat, namelijk het certificaat voor CNC-operator.

Ik vroeg Peter wat in dit hele opleidingstraject de grootste uitdaging is. En dat is toch wel de plaatsing. Iedereen werkt hard om de einddatum te behalen en ook met goed resultaat. Maar door de omstandigheden vonden sollicitatiegesprekken toch niet plaats, werden vacatures in de hold gezet. Logisch natuurlijk, maar het beste resultaat bied je toch door ook direct een plaatsing in de praktijk, bij een mooi bedrijf. Toch heeft Verder in Techniek er vertrouwen in dat het goed komt met de mensen. Twee mensen zijn al geplaatst bij een bedrijf. En de rest zit in een sollicitatieprocedure.

En de volgende groep stond alweer klaar om op 28 april te beginnen. Op dezelfde manier, met een duidelijk planning, zodat de vooraf vastgestelde einddatum met goed resultaat behaald kan worden. Dus over 10 weken zijn er weer nieuwe mensen beschikbaar als CNC Operator.

Daarnaast heeft deze periode er ook voor gezorgd dat er nog meer modules via e-learning beschikbaar zijn, ook voor bedrijven die hun medewerkers verder willen laten ontwikkelen. En natuurlijk kunnen zij ook maatwerk leveren voor bedrijven als het gaat om praktijklessen. In goed overleg en afstemming qua planning kan er dus zeker nog ontwikkeld worden, ook in deze tijd.

Vanuit Gelders Vakmanschap kunnen wij ook hierin meedenken. Hoe kan je aan de slag met ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid binnen jouw bedrijf? Welke partijen kunnen je daarbij verder helpen? En welke middelen zijn hiervoor beschikbaar? Over het algemeen is er al veel mogelijk, maar door de coronacrisis zijn er nog extra middelen vrij gekomen. Maak daar zeker gebruik van!

Is er nu geen ruimte voor de medewerkers, maar wil je wel alvast op de achtergrond aan de slag met voorbereidend werk op gebied van ontwikkeling en leercultuur? Neem dan ook gerust contact op.

Nieuws en succesverhalen Blijf op de hoogte

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023
Nieuws

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023

Online bijeenkomst informatie hybride techniekopleider 1 juni 2023 van 11.00-12.00 uur

Gelders Vakmanschap ondertekent steunverklaring Human Capital Akkoord 2023-2026
Nieuws

Gelders Vakmanschap ondertekent steunverklaring Human Capital Akkoord 2023-2026

Ondertekening Human Capital Akkoord Groene Metropool Regio

Ondersteuning voor versterken leercultuur werkgevers Gelderland
Nieuws

Ondersteuning voor versterken leercultuur werkgevers Gelderland

Ondersteuning voor versterken leercultuur werkgevers Gelderland

Tap eens uit een ander vaatje

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Gelderland