Succesverhalen

‘Dit project schoolt technische professionals om tot assistent-docent’

Veel (v)mbo-scholen kampen met een groot tekort aan techniekdocenten. Om dat probleem aan te pakken, hebben OTIB en later ook de O&O-fondsen OOM en A+O Metalektro samen met de ROC’s uit Gelderland en Overijssel de handen drie jaar geleden ineengeslagen met het scholingstraject ‘Docenten en Instructeurspool Technische Branches’. Begin oktober is de derde groep deelnemers alweer gestart.

Namens de drie O&O-fondsen is Hans Haring projectleider van het scholingstraject. “Ook dit jaar zijn we weer verrast door de vele enthousiaste aanmeldingen. Net als in de voorgaande twee jaar willen ook nu veel ervaren en gemotiveerde vakmensen uit de installatie-, metalektro- en metaalsector zich in een jaar laten opleiden tot het niveau van assistent-docent/instructeur voor technische ROC’s en vmbo’s.”

Nieuwe aanwas

Een goede ontwikkeling, zeker nu het tekort de komende jaren verder op zal lopen. Niet alleen omdat er veel docenten met pensioen gaan, maar ook vanwege de groeiende studentenaantallen en aantrekkende economische groei. Hans: “Het technische onderwijs kan de nieuwe aanwas van hybride (assistent)docenten goed gebruiken. En ze krijgen ook nog eens in huis waar zij al zolang om vragen: vakmensen, die actuele praktijkkennis en ervaringen kunnen delen met leerlingen en collega-onderwijsgevenden.”

Het opleidingstraject voor de deelnemers en hun examinering en diplomering wordt in opdracht van de initiatiefnemers verzorgd door Hogeschool Windesheim. “De kandidaten die Windesheim verwelkomt lopen uiteen van projectleiders tot servicetechnici en van werkvoorbereiders en assistent-bedrijfsleiders tot zelfs directeuren. Iedereen met een MBO-niveau 4+ is welkom.”

Pool van docenten en instructeurs


Gediplomeerde deelnemers komen terecht in een pool van docenten en instructeurs uit technische branches. “En die pool is rechtstreeks te consulteren door de technische ROC’s en vmbo’s. Een prima manier voor deze scholen om vakinhoudelijk en didactisch goede techniekdocenten te werven en te selecteren.”

Nieuws en succesverhalen Blijf op de hoogte

Subsidieregeling bevorderen leercultuur Provincie Gelderland
Nieuws

Subsidieregeling bevorderen leercultuur Provincie Gelderland

De provincie Gelderland stelt op 1 augustus 2019 de subsidieregeling 'sociale innovatie' voor MKB bedrijven open.

Steeds meer kleine MKB bedrijven!
Nieuws

Steeds meer kleine MKB bedrijven!

De afgelopen jaren zijn er steeds meer 'kleine' mkb-bedrijven gestart.

Zij-instromers aan de slag in de installatietechniek
Nieuws

Zij-instromers aan de slag in de installatietechniek

OTIB vertelt in haar nieuwsbrief hoe adviseurs arbeidsmarkt zij-instromers ondersteunen bij het vinden van een baan in de installatietechniek.

Tap eens uit een ander vaatje

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Gelderland