Succesverhalen

‘Dankbaar voor de praktische en emotionele begeleiding’

Liefst 27 jaar lang werkte Hendrie Hoekerd (44) met ziel en zaligheid bij kippenslachterij GPS uit Nunspeet. De schok was dan ook groot dat het ooit zo gezonde bedrijf in november 2020 failliet ging. Met een berg aan productionele en logistieke ervaring, maar ook diplomaloos stond Hendrie ineens op straat. Wat moest hij nu? In samenwerking met Veluwe Portaal en Leer Werk Loket en Groei Opleidingen zorgde Leve(n)lang Gelders Vakmanschap voor antwoord op Hendrie’s vraag.

“Als broekie van 17 ging Hendrie aan de slag bij GPS. Na de middelbare school nog langer de schoolbanken in zag hij niet zitten. De handen moesten uit de mouwen. “Ik heb er meer dan 25 jaar lang een fantastische tijd gehad. Op de productieafdeling vervulde ik in vijf jaar tijd zo’n beetje alle functies. Daarna kwam ik op de afdeling logistiek terecht. Bestellingen klaarzetten, vrachtwagens laden, producten controleren en de planning van onze chauffeurs verzorgen. Mooi werk.”

Ineens op straat

Hij hield er met collega’s vriendschappen voor het leven aan over en trof er zijn levenspartner. “We vormden een grote familie en gingen ook buiten werktijd veel met elkaar om. Maar na een bedrijfsoverdracht veranderde de sfeer. We waren altijd een goed lopend bedrijf, maar voelden aan dat het minder ging. Toch kwam de klap hard aan toen de koude mededeling kwam dat GPS failliet was. Op een woensdagmiddag in november 2020 bleken we de laatste kuikens te hebben geslacht en stond ik op straat.”

Met een berg aan ervaring, maar diplomaloos meldde Hendrie zich bij een uitzendbureau. Dat werd geen succes. “De nadruk lag erop dat ik geen papiertjes had. Volgens hen was ik daarom het loon dat ik GPS verdiende niet waard. Maar ik woon samen en moet mijn hypotheek ook betalen. Het was alsof mijn ervaring er niet toe deed en dat iemand die net van de opleiding afkomt, geschikter is. Ik heb die recruiter een hand gegeven en ben vertrokken.”

Banendag Veluwe Portaal

Hendrie besloot daarop toch maar een kijkje te nemen op de banendag die Veluwe Portaal bij GPS organiseerde. De niet-commerciële en onafhankelijke stichting met een netwerk van 140 bedrijven streeft naar werkzekerheid voor vakmensen in de regio. “Daar had ik een heel fijn intakegesprek. Ik gaf aan open te staan voor omscholing naar een technisch beroep. Ik ben een fervent klusser en vind het leuk om met elektriciteit bezig te zijn. Veluwe Portaal stelde een cv voor me samen en plaatste die op hun site.”

Daarnaast werd Hendrie verwezen naar Leer Werk Loket in Nunspeet, het onafhankelijke samenwerkingsverband tussen gemeenten, roc’s en uwv. “Daar kon ik terecht met al mijn vragen over omscholing, bijscholing en leerwerktrajecten. Ze brachten me in contact met verbindingscoach Linda van den Belt van Leve(n)lang Gelders Vakmanschap. Zij heeft enorm veel voor me betekend. Door met me mee te denken hoe ik in de elektrotechniek terecht kon komen en daarvoor van alles te regelen.”

Begeleiding door Gelders Vakmanschap

De verbindingscoach nam contact op met de Techniek Academie en Groei Opleidingen Landstede te Harderwijk. ”Speciaal voor mij stelden zij een basiscursus elektro met VCA-programma voor me samen. Bij de techniek academie volgde ik daarvoor theorie- en praktijklessen. Ik was erg blij met de begeleiding die ik daar kreeg en een rapportage van de opleiding. Omdat er geen middelen beschikbaar waren vanuit GPS voor mijn omscholingstraject, regelde Linda daarvoor het budget bij het UWV. In alles stond ze voor me klaar. Nooit liet ze mij aan mijn lot over.”

Nadat Hendrie zijn behaalde certificaat aan het cv toevoegde, solliciteerde hij zelf bij plasticrecycler Morssinkof in Zeewolde. “Daar werd ik na een gesprek aangenomen. Ik maak nu met veel plezier onderdeel uit van hun technisch dienst. Storingen oplossen, machines onderhouden, dat werk. Eerst nog onder begeleiding van een ervaren kracht, maar binnenkort op eigen benen. Al in de eerste week haalde ik mijn heftruck-certificaat, want anders dan bij GPS stimuleert Morssinkhof de scholing van medewerkers wel.”

Nieuwe baan en toekomst

Dankbaar kijkt Hendrie terug op het omscholingstraject dat Gelders Vakmanschap voor hem regelde. “Het ontslag hakte er flink in. Ik had echt even tijd nodig om daarvan bij te komen. Nadat me die gegund werd, zette ik de knop in mijn hoofd om. Daar heeft Linda een belangrijke rol in gespeeld. Met praktische en emotionele begeleiding. Ik kreeg zin om elders aan de slag te gaan en zag dat er ook een andere wereld dan GPS bestond. In mijn werk heb ik weer toekomst. Dat heeft me mijn eigenwaarde teruggegeven.”

Nieuws en succesverhalen Blijf op de hoogte

Open Inloop NewTechPark, Bouw & Techniek
Nieuws

Open Inloop NewTechPark, Bouw & Techniek

Woensdag 24 april, open inloop: Ontdek nieuwe mogelijkheden in de bouw en techniek! Kom langs op Newtechpark in Apeldoorn. Laat je informeren over carrièrekansen en opleidingen!

'Ook voor vrouwen is er een baan in de techniek die past!'
Nieuws

'Ook voor vrouwen is er een baan in de techniek die past!'

Veel jonge meiden kiezen niet voor de techniek omdat hun vriendinnen dit ook niet doen, terwijl ze veel beter passen in de techniek! Op de VHTO Girlsday '24 enthousiasmeren we uw meiden!

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023
Nieuws

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023

Online bijeenkomst informatie hybride techniekopleider 1 juni 2023 van 11.00-12.00 uur

Tap eens uit een ander vaatje

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Gelderland