Maandag 11 mrt 2019 Persbericht: Uitreiking 750ste scholingsvoucher Gelders Vakmanschap

Op donderdag 7 maart heeft gedeputeerde Conny Bieze de 750ste scholingsvoucher uitgereikt aan deelnemer Ahmad Al Haj van het Vakmanschaptraject bij De Techniek Academie in Harderwijk. Dankzij subsidie vanuit Leve(n)lang Gelders Vakmanschap hebben sinds de start van het actieplan op 6 mei 750 deelnemers een scholingsbijdrage ontvangen voor de ontwikkeling van hun vakmanschap.

Participeren om te stimulerenLeve(n)lang Gelders Vakmanschap is een initiatief van de provincie Gelderland. Hierin heeft zij samenwerking gezocht met een aantal technische branches. Het uitdagende gezamenlijke doel? Het taakgericht aanpakken van het tekort aan technisch personeel in combinatie met het ondersteunen van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. De focus van het concept Leve(n)lang Gelders Vakmanschap is het functioneren van de technische arbeidsmarkt helpen verbeteren, intersectorale mobiliteit bevorderen én het levenlang ontwikkelen van de huidige medewerkers in de technische branche stimuleren.

Specifieke doelgroepen

De technische branches en alliantiepartners richten zich in Leve(n)lang Gelders Vakmanschap op werkzoekenden zoals 45 plussers, jongeren zonder startkwalificatie en overige kwetsbare jongeren, statushouders en vrouwen. Van de start van het actieplan zijnaan 235 toekomstige technische medewerkers scholingsvouchers uitgereikt. Daarnaast hebben 422 werkende zich door ontwikkeld in de techniek. Ook zijn 18 medewerkers gestart met een opleiding via een duaal HBO traject om deels (hybride) activiteiten binnen het onderwijs uit te gaan voeren. Verder zijn er 77 werkenden in andere branches, omgeschoold naar de techniek en hebben 40 ZZP’ers een ontwikkelingsopleiding gevolgd.

Er zijn nog een klein aantal vouchers beschikbaar voor instromen in de techniek en het ontwikkelen van werknemers. Voor ZZP’ers en werk-naar-werk instromers zijn voor beide groepen nog zo’n 25 vouchers beschikbaar.

Vakmanschaptraject bij De Techniek Academie

Eén van de successen van gezamenlijk bouwen aan een Vakmanschaptraject is het traject dat in de Noord Veluwe is opgestart.De Techniek Academie, FactorWerk Noord Veluwe, Veluwe Portaal en het Start College hebben hun krachten gebundeld en hebben een mooi traject samengesteld van 12 weken voor instromers in de techniek. Er zijn deze week 13 nieuwe instroomkandidaten gestart met hun opleiding. De 750ste scholingsvoucher kwam terecht bij Ahmad Al Haj.

Voor de werving van het opleidingstraject is een flyer gemaakt, die het UWV en de gemeenten onder de aandacht hebben gebracht bij werkzoekenden die opgeleid willen worden voor de technische branche. Er zijn 6 verschillende maatwerktrajecten waaruit werkzoekenden kunnen kiezen; Lasser, Assistent Machine-Operator (bediening CNC-machine), Assistent Loodgieter, Assistent Elektricien, Assistent Elektrotechnische Kastenbouw. De kandidaten gaan twee dagen naar De Techniek Academie waar zij aan de slag gaan met praktijk, werknemersvaardigheden en VCA. Daarnaast gaan ze een dagdeel naar het Startcollege om te werken aan taalvaardigheid in het beroep.Na het succesvol doorlopen van het Vakmanschapstraject is het de bedoeling dat de deelnemer bij de werkgever in dienst gaat en kan de deelnemer eventueel een BBL vervolg opleiding volgen.

Samenwerkingspartners

De samenwerkingspartners in Leve(n)lang Gelders Vakmanschap zijn: Provincie Gelderland, FME, Oost NL, FNV, Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, RBPI, Techniek Nederland, CNV Vakmensen, De Unie, VNO-NCW Midden, UWV, ROC's in Gelderland, Saxion en Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Meer informatie

Met al uw vragen kunt u terecht bij Haske van Aken, projectleider Leve(n)lang Gelders Vakmanschap, via 06 – 22 650 244 en E-mail:haske@geldersvakmanschap.nl.

Nieuws en succesverhalen Blijf op de hoogte

Open Inloop NewTechPark, Bouw & Techniek
Nieuws

Open Inloop NewTechPark, Bouw & Techniek

Woensdag 24 april, open inloop: Ontdek nieuwe mogelijkheden in de bouw en techniek! Kom langs op Newtechpark in Apeldoorn. Laat je informeren over carrièrekansen en opleidingen!

'Ook voor vrouwen is er een baan in de techniek die past!'
Nieuws

'Ook voor vrouwen is er een baan in de techniek die past!'

Veel jonge meiden kiezen niet voor de techniek omdat hun vriendinnen dit ook niet doen, terwijl ze veel beter passen in de techniek! Op de VHTO Girlsday '24 enthousiasmeren we uw meiden!

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023
Nieuws

ONLINE informatiebijeenkomst hybride techniekopleider 1 juni 2023

Online bijeenkomst informatie hybride techniekopleider 1 juni 2023 van 11.00-12.00 uur

Maak werk van technisch vakmanschap

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Gelderland