Veelgestelde vragen Antwoorden op maat

Als Leve(n)lang Gelders Vakmanschap jou heeft geïnspireerd, kunnen we ons heel goed voorstellen dat er de nodige vragen bij je leven. Daarom vind je op deze pagina de vragen die bij ons het meest gesteld worden.

Algemeen (3)

Kom ik aanmerking voor een voucher?

De voucher is voor alle mensen die wonen of werken in de provincie Gelderland en die voldoen aan de criteria. Bekijk hier of jij hieraan voldoet »

Wordt mijn aanvraag op volgorde van binnenkomst behandeld?

In eerste instantie wel. Maar vanuit die monitoring houden we ook in de gaten of er balans zit in de verdeling over de vijf vouchers. Mochten bepaalde vouchers weinig aangevraagd worden, kan de stuurgroep in een later stadium nog bepalen deze door te schuiven naar een andere doelgroep.

Wat gebeurt er als ik als werkzoekende een opleiding wil volgen die meer dan € 3.000 kost?

Dan kun je via de opleidingsfondsen een aanvullende aanvraag doen voor je opleidingskosten.

Vouchers (4)

Ik kom uit de bouwsector. Kom ik dan ook in aanmerking voor de voucher Ik wil technisch docent worden?

In de criteria voor deze voucher staat bij het onderdeel aankomend assistent, docent/instructeur dat deze voucher alleen voor werknemers uit de installatie- of metaalbranche beschikbaar is. Toch hebben we ook een beperkt aantal plaatsen gereserveerd voor werknemers uit de bouwsector. Een nieuwe groep start in oktober 2018. Neem contact op met projectleider Hans Haring (h.haring@otib.nl) voor meer informatie.

Moet ik alle bedragen altijd inclusief BTW vermelden?

Ja, de bedragen voor de vouchers zijn inclusief BTW. Daarom moet je ze ook altijd inclusief BTW vermelden.

Wat moet ik doen als ik de waarde van de voucher niet in kan vullen?

Als er gevraagd wordt om een bedrag, kan je in dat veld geen tekst invullen. Zet hier dan een 0 neer. Ook als een veld niet van toepassing is, kies je voor deze oplossing.

Bij de voucher Ik zoek werk in de techniek moet ik drie bedrijven noemen waar ik na de opleiding aan het werk kan. Is het een eis om drie bedrijven te noemen?

Nee. Dit is geen verplicht in te vullen veld. Het is wel wenselijk hier drie potentiële bedrijven te noemen. Dit geeft een beeld waar je als werkzoekende mogelijk terecht kan na het opleidingstraject.

Werkwijze (9)

Heeft een opleidingstraject een maximum doorlooptijd?

Op zich zit er aan geen enkel opleidingstraject een maximum doorlooptijd. Wel is het zo dat alleen de kosten die je voor 1 mei 2019 maakt worden vergoed, mits je aan kunt tonen deze kosten daadwerkelijk gemaakt te hebben.

Is er een maximum gekoppeld aan het aantal aanvragen voor opleidingen bij één bedrijf?

Ja. Elke werkgever mag gebruik maken van maximaal vijf kandidaten met een voucher.

Als de kosten van mijn opleiding hoger zijn dan de vergoeding die Leve(n)lang Gelders Vakmanschap biedt, factureert de opleidingsinstantie dan het restant van de factuur aan mijn huidige werkgever?

Dit klopt. Al ontvangen onze arbeidsmarktcoaches nog informatie over de aanvullende subsidiemogelijkheden van de opleidingsfondsen. Die zullen je werkgever attenderen op de extra subsidiemogelijkheden.

Worden vouchers ingezet als ik via een uitzendconstructie werk?

Dat kan, mits er sprake is van een detacheringsovereenkomst in plaats van een uitzendovereenkomst.

Komt een niet-technische opleiding ook in aanmerking voor vergoeding?

Ja. Voorwaarde is wel dat je bij een technisch bedrijf de opleiding kan volgen en dat je momenteel een technische functie hebt.

Bestaan er eisen betreffende de contractduur die ik aangeboden krijg na een opleiding die Leve(n)lang Gelders Vakmanschap mogelijk gemaakt heeft?

Nee. Maar het moet natuurlijk wel gaan om een duurzame plaatsing. Bij voorkeur rechtstreeks bij de werkgever en niet via een uitzendovereenkomst.

Als werkzoekende begin ik niet aan een opleiding als ik niet zeker weet of deze (gedeeltelijk) betaald wordt. Wat is de doorlooptijd van aanvraag tot beoordeling en wel/niet akkoord?

De doorlooptijd is na ontvangst twee weken.

Hoe verloopt het proces van facturering?

Na akkoord ontvangt jouw opleidingsinstantie een bericht dat de aanvraag akkoord is en dat hij kan facturen. Het factuurverzoek wordt per omgaande afgehandeld.

Als ik tijdens mijn opleiding uitval of afhaak, wordt mijn opleiding dan ook nog vergoed?

Ja. Als je kan aantonen dat je opleidingskosten hebt gemaakt, vergoeden we deze. Een diploma of certificaat vormen geen eis.

Partners (1)

Kunnen deelnemers in beroepen die niet door partners vertegenwoordigd zijn een voucher aanvragen? Denk bv aan fietsenmaker, ICT bedrijven en de mobiliteitsbranche.

In beginsel is het actieplan opengesteld voor iedereen in de technische branche. Individuele aanvragen voor een fietsenmaker, ICT bedrijf, procesoperator, etc worden in behandeling genomen. OOMT is het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf. Het bestuur van dit fonds nam in mei een besluit dat ze aanhaken bij het plan Leve(n)lang Gelders Vakmanschap.

Vouchers - Wij vergoeden jouw technische scholing

Vouchers Wij vergoeden jouw technische scholing

Elektromonteur, bouwvakker, lasser of robotprogrammeur. Op weg naar een beter functionerende technische arbeidsmarkt zoeken technische bedrijven in Gelderland vakkrachten in alle soorten en maten. Daarom stelt Leve(n)lang Gelders Vakmanschap voor iedere om-, bij- of herscholing ca. 850 vouchers beschikbaar, waarmee ook jouw opleidingstraject (grotendeels) vergoed kan worden. We bieden deze vijf vouchers aan:

Bekijk onze vouchers
Leer sterke staaltjes techniek

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

* = verplicht
Een ogenblik geduld…
Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Gezamenlijk actieplan van de technische branches in Gelderland